17 Şubat 2011 Perşembe

Arsenal Şapkadan Tavşan Çıkardı

Maça Başlayan 11'ler

76. dakikadan sonraki oyun düzeni

Dün akşam canlı olarak Barcelona nasıl alt edilir onu izledik. ilk 70 dakika başka bir maç son 20 dakika başka bir maç vardı dün gece. Dünya'yı kasıp kavuran Barcelona fırtınası dünya üzerinde ona en yakın futbolu oynayan ayağa kısa bol pas yapan Arsenal ile karşı karşıya geldi. Wenger dün akşam tecrübesiyle Guardiola'yı öyle bir alt etti ki zevkle izledim. Arsenal maça oldukça temkinli bir kadroyla çıktı. Defans blok halinde geride kalırken, ortada 3lü Fabregas, Song, Wilshere duvar ördü. Kanatlarda Nasri ve Walcott  ileride tek forvet Van Persie vardı sahada. Guardiola savunmadaki Puyol gediğini Abidal ile kapamaya çalıştı. Barcelona'nın maç içinde zamana zaman 4-1-2-1-2 taktiğinden Alves'i ileri çıkartıp üçlü savunmaya dönme süreçleri Puyol varken çok daha kolaydı ancak hem Puyol yok, hem Abidal solda yerinde değil de göbekte, hem de solda Maxwell görev aldı. 60. dakikaya kadar Barcelona istediğini fazlasıyla sahaya yansıttı.

Arsene Wenger o kadar büyük bir taktisyen ki, Alves'in kanadının boş olduğunu Pique, Abidal, Maxwell üçlüsünün ise yetersiz kaldığını net bir şekilde analiz etti. Öyle ki yaptığı kritik değişikliklerle maçı kopardı aldı. Kritik nokta, Song ve Walcott'u kenara alıp Arshavin ve Bendtner'i monte etmesiydi. Nasri'yi göbeğe aldı, böylece orta sahanın ortasında 3 tane iyi top yapan kısa hızlı adama sahip oldu (Wilshere, Nasri, Fabregas). Nasri ve Walcott temkinli oynarken maç boyu, Arshavin ve Bendtner'e tanıdığı özgürlük ile onları sarkık oynattı. Arshavin-RVP-Bendtner üçlüsü bana göre yetersiz kalan Barcelona defansını deldi geçti resmen.


Dani Alves'in çıkışlarından ve Barcelona'nın defans problemine değinmiştim ama Valdes'i unutmuşum. Arsenal'in ilk golü arkaya atılan güzel bir toptu tamam ama açı daralmıştı. RVP topu önüne aldığında açısı oldukça dardı. Normalde o açıdan gol yapması olanaksıza yakındı ama golü RVP değil Valdes attı.



Valdesin kale direğine uzaklığı eleştirilecek boyutta değil normale yakın. Ancak problem topa ve pozisyona uzaklığı Valdes 1 metre daha ileride olsa (Yıldızla işaretlenen altı pas çizgisinin üstünde) bu vuruşun gol olma ihtimali yok! Valdes kaleci fundamental'inin en zor yanlarından biri olan açı daraltma konusunda oldukça zayıf ve durduğu yer hatalı. Hani derler ya "kapattığı köşeden yedi" diye, aynen öyle bu gol.




Arsenal'in durumu 2-1'e getiren golü ise evlere şenlik Barcelona açısından. İlerde 4-5 oyuncuyla Bendtner'e basan Barcelona, Bendtner'in oyunu açan pasıyla geride zayıf kaldı. Nasri pası arkadaşının koşu yoluna o kadar isabetli ve o kadar iyi zamanlamayla verdi ki ancak bu hücuma gol yakışırdı. Puyol'un yokluğunda Barcelona'da ki defansın organize olmaktan çok uzak olduğu bir gerçek. Pique ofsaytı o kadar net bir biçimde bozmuş ki! (Daire #1) Dani Alves'in oyundaki konsantrasyon eksikliği de evlere şenlik Pique defansı sirke çevirirken ofsayt itirazında bulunması komik olmuş (Daire #2).

Arsenal işte böyle devirdi Barcelona'yı.. 15 dakikada gelen net 2 golle..

Tur şansları bakımından bence hala %90'a %10 Barcelona önde. Bu Arsenal galibiyetini Galatasaray'ın İstanbul'da Real Madrid'i 2-0'dan gelip 3-2 yendiği maça benzettim. Tamam nefis bir geri dönüş olmuştu ama deplasmanda 3-0 yenilip elenmişti. Benzer bir sonuçla Barcelona'nın tur atlamasını bekliyorum.

5 yorum:

Hunili dedi ki...

Arsenal Barça'ya son dakikalarda onların silahıyla karşılık verdiler.
Wilshere-Fabregas-Nasri-RVP-Arshavin-Bendnter gibi tamamen ofansif bir takım. Barça'nın son maçında ki gibi herkes ilerideydi Arsenal'da.

Ve Guardiola'nın oyunu tutmak için yaptığı Villa değişikliğide buna zemin hazırladı. Her zaman tutturdunmu gideceksin. Kontrol futbolu oynamaya çalıştığın zaman işler ters gidiyor.

tandemibozmak dedi ki...

Bazı takımlar vardır yapı gereği kimya gereği belki kültür gereği kapanmayı skora oynamayı bilemezler. İspanya'da Barça. Türkiye'de Galatasaray bunun en büyük örnekleridir.

Unknown dedi ki...

Hocam iyi bir analiz olmuş fakat tur şansları için seninle aynı düşünmüyorum.Oran olarak söylemem gerekirse,%60 Barca,%40 Arsenal...

İsmail dedi ki...

Çok iyi bir analiz olmuş ama tek istediim şey ileride kurulan defans onun hakkında bir şey yazmanıda beklerdim. Birde şu Pique'nin ofsayta itiraz ettiği resmi kullanmak istiyorum iznin varmıdır? :).

tandemibozmak dedi ki...

@CİMBOMTÜRK; Tur şansı olarak realist bişeyler yazmak istedim hala barcelona özellikle deplasman golünün oldukça avantaj olduğunu düşünüyorum.

@onyedimayis2000; ileride kurulan defans hakkında birşeyler yazmam gerekirdi haklısın, ama bu noktalara değinebildim, aklıma gelmedi. Resimleri seç beğen al lafı dahi olmaz :)

Sporx.com Yazıları

Twitter


Blogger tarafından desteklenmektedir.

İLETİŞİM