15 Şubat 2011 Salı

Mourinho'nun Varisi André Villas Boas



1977 doğumlu Andre Villas Boas Porto'nun bu seneki başarısının en büyük mimarlarından birisi.33 yaşındaki genç teknik adam, yeni nesil teknik direktörlerin belki de en parlaklarından. Daha 33 yaşında olmasına ve profesyonel düzeyde futbol oynamamasına karşın referansları ve çalıştığı teknik adamlar açısından oldukça kendini geliştirmiş olgun yapılı bir teknik adam diyebiliriz kendisine. Öyle ki UEFA C antrenörlük lisansını 17 yaşında aldığını düşünürseniz sanırım bu "olgun" teknik adam deyiminde bana katılırsınız.
Genç yaşında teknik-gözlem "scouting" alanında çeşitli görevlerde çalışmaya başladı Porto'da. Bobby Robson onun kusursuz İngilizcesinden etkilenmiş olmalı ki onu kulübe kazandırmıştı. 17 yaşında lisansını aldıktan sonra Birleşik Krallık Virgin Adaları milli takımının başına geçtiğinde ise sadece 21 yaşındaydı. Jose Mourinho onu çağırdı, önce Porto arkasından Chelsea son olarak da Inter'de onun yanında yardımcı antrenör olarak görev aldı. Mourinho her zaman onun, rakip takımı analiz etme ve çözme konusunda inanılmaz bir yetenek olduğunu belirtip onun adeta gözü, kulağı olduğunu belirtmiştir.
2009-10 sezonun başında kariyerine menajer olarak devam etmek istediğine karar verdikten sonra, Ekim 2009'da Academica'da kendisine uygun bir pozisyon açıldı. Villas takımın başına geçtiğinde Academica'nın henüz galibiyeti dahi yoktu ligde. Yarattığı yeni stil ile Academica'yı lig kupası yarı finaline kadar taşıdı ancak Porto'ya mağlup olmaktan kurtulamadı. Ligi ise düşme hattının 10 puan yukarısında 11. olarak tamamladı. Academica gibi zor şartlarda mücadele eden bir takımda sadece aldığı güzel sonuçlar değil göze hoş gelen futboluyla da övgüleri topladı.


Carlos Carvalhal'ın ayrılmasından sonra medya onun Sporting'e gideceği yönünde birleşmiş durumdaydı ancak Villas 2 Haziran 2010'da Porto'nun başına geçti. Porto'da takımın başında sahaya çıktığı 36 maçta maç başına 2,33 gol atıp maç başına 2,6 puan toplamayı başardı. Uefa Avrupa liginde grupta 5 galibiyet 1 beraberlik alarak mağlubiyet yüzü görmeden gruplardan çıkarken ligde 20 maçta 18 galibiyet 2 beraberlik ile ilerlerken 46 gol atıp sadece 7 gol yedi ve 2. Benfica ile arasında şimdiden 11 puanlık bir fark yaratmış durumda.Villas her zaman Mourinho'nun bir klonu olmadığını ve Porto üstünde iz bırakmak istediğini kendi yolunu çizmek istediğini söylüyor ama ona duyduğu saygıyı da söylemeden geçmiyor. Yeni nesil antrenörlerin en parlağı olan Andre Villas Boas ileride neler yapacak hep birlikte göreceğiz ama genç yaşına rağmen şimdiden takdire şayan bir duruş ve antrenörlük meziyetleri sergilediği de yadsınamaz.






1 yorum:

necipemre dedi ki...

br portekiz yapımı "made in portugal" adlı kitabı çok aramama rağmen bitürlü bulamadım.onu bana bulma imkanınız olursa size minnettar kalırım

necipemre_1@hotmail.com

Sporx.com Yazıları

Twitter


Blogger tarafından desteklenmektedir.

İLETİŞİM